Bejelentkezés Regisztráció

Kategória: B

Bankfiók

A bankok “üzlethelyiségeit” bankfiókoknak hívjuk. A bank ügyfelei a bankfiókokban tudnak személyesen ügyeket intézni, hitelt felvenni, bankszámlát nyitni.

Bankbetét

A bankbetét azt a pénzt jelenti, amit bankban elhelyezünk. Erre az összegre a bank kamatot fizet számunkra, majd a meghatározott időpontban visszafizeti.

BUX index

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, egy olyan mutatószám aminek értékéből lehet következtetni a piac állapotára, uralkodó árfolyammozgásokra.

Bretton Woods

1944-ben Bretton Woodsban létrehozták egy új nemzetközi fizetési és elszámolási rendszert, valamint a Nemzetközi Valuta Alapot és a Világbankot.

Blue chip

Régóta a piacon lévő, kis kockázatú, nagy valószínűséggel nyereségesnek minősített vállalatok papírjai. Eleinte az IBM részvényeinek volt az elnevezése.

Bankfelügyelet

Egy adott ország hitel és pénzügyekkel foglalkozó intézmények felügyeletét ellátó szervezet, azok gazdálkodását, működésük törvényességét felügyeli.

Bankgarancia

Egy bank kötelezettségvállalása ügyfele felé, annak érdekében, hogy egy másik banktól hitelt vehessen fel. A bank díj ellenében vállal jótállást.

Bankköltség

A számlavezetéssel és kezeléssel kapcsolatosan felmerülő költségek együttes megnevezése. Átutalási díjak, kezelési költségek, és jutalékok tartoznak ide.

Bankközi piac

A pénzpiac egyik részét bankközi piacnak nevezzük, ide helyezik ki a bankok lekötetlen valuta és devizatartalékaikat rövid (akár csak pár napos) lejárati időre.

Befektetési bank

Olyan pénzintézet, ahol kizárólag befektetési szolgáltatásokat (értékpapírügylet, kibocsátás, tanácsadás, garanciavállalás) nyújtanak, kereskedelmit nem.

Neked ajánljuk

Iratkozz fel friss cikkeinkre, érdekességeinkre!